Gyógygombák és speciális gyógynövények szerepe a túlsúly okozta egészségügyi katasztrófa enyhítésében

Egészséges ételek

 

TÚLSÚLY, SZÖVŐDMÉNYEK ÉS ŐSSEJTEK

folytatás...

A gyógygombák és speciális gyógynövények hozzájárulhatnak a túlsúly okozta egészségügyi katasztrófa enyhítésében: javíthatják az inzulin érzékenységet és ezzel csökkenthetik a szervezet inzulin szükségletét. Ez azért fontos, mert a magas inzulinszint rákkeltő hatású. (Pl. inzulint adagoló cukorbetegeknél évi 20%-al növekszik a bélrák valószínűsége.)

Gyógygombák az agy regenerációs képességét is elősegítik: a cukorbetegség és a túlsúly az agyat is károsítja. A trigliceridek agykárosító hatása sem elhanyagolható.

A fogyás lehet káros, esetleg végzetes, a további testsúlygyarapodás megakadályozása, ill. a testsúly megtartása mérsékelt és kiegyensúlyozott diétával sokszor célravezetőbb:
A súlycsökkenés önmagában nem mindig hosszabbítja meg az életet, sőt, bizonyos körülmények között, akár káros is lehet. A fogyókúra alatt bevitt tápanyagok is fontosak. Fogyókúra és testsúly csökkenés akár a halálozási arányokat is növelheti.

Egy speciális szénhidrátokban szegény és fehérjében, zsírokban gazdag diéta állatkísérletekben atheroszkleózist idézett elő és csökkentette az érfalakat kijavító őssejtek (EPC) mennyiségét és minőségét. A szervezetben gyulladást idézett elő, amely függetlenül a koleszterinszinttől szívbetegséghez vezethet.

Fontos a szervezetet folyamatosan javító, karbantartó őssejtek mennyisége és minősége a vérkeringésben! A vérkeringésben embrionális sejtek tulajdonságával bíró sejtek is megtalálhatók. A vérkeringésben, a csontvelő által termelt őssejtek mennyiségétől és minőségétől is függ számos betegség megelőzése, ill. kialakulása.

A magas életkor, vérnyomás, koleszterinszint, cukorszint, az inzulin érzékenység csökkenése, a túlsúly, krónikus gyulladás (CRP) és a dohányzás, egyszóval a szív és érrendszer betegségeinek rizikófaktorai csökkentik a szív és érrendszert regeneráló őssejtek (EPC) mennyiségét és károsítják azok működőképességét.

Alzheimer kór, migrén, krónikus obstruktív tüdőbetegség, reumás arthritis, veseelégtelenség, obstruktív alvászavarok együtt járnak az érrendszert karbantartó őssejtek károsodásával és azok számának csökkenésével. Ezzel magyarázható, hogy ezeknél a betegségeknél gyakoriak a szív és érrendszer súlyos károsodásai, hiszen az érrendszert regeneráló egészséges őssejtek (EPC) nem állnak rendelkezésre.
Az érrendszer őssejtjei (EPC) regenerálják az érrendszert, gátolják az atheroszklerózist. A rizikófaktorok önmagukban is elősegítik az atheroszklerózist és a szív és érrendszer betegségeit valamint károsítják az őssejteket. Felborítják a károsodás és regeneráció egyensúlyát.

A kutatók becslése szerint az érrendszer őssejt terápiája nagyobb mértékben megnöveli az élettartamot (cca. 6 év), mintha a rákbetegség teljesen megszűnne (cca.3 év). Ez nem feltétlenül valósítható meg egyszerűen őssejtek befecskendezésével a szervezetbe, mivel a betegségek, a szív és érrendszer rizikófaktorai, ill. a sejtek környezete befolyásolják a befecskendezett sejtek viselkedését. A sejt környezetet kell először megváltoztatni annak érdekében, hogy az őssejtek megfelelően el tudják végezni munkájukat. Ha a sejtkörnyezetet eredményesen megváltoztatjuk és a szervezet saját őssejtjeinek funkcióit javítjuk, akkor a szervezet saját őssejtjei a vérkeringésben, amelyeknek egy része az embrionális őssejtek tulajdonságával is rendelkezik, alkalmasak az érrendszer hibáinak kijavítására.

Nőknél a szívinfarktus átlagosan 20 évvel később jelentkezik, mint férfiaknál. A cukorbetegségben nem szenvedők körében cca. fele annyi nő hal meg a szív és érrendszer betegségeiben, mint férfi. Azonban a cukorbetegségben szenvedők körében nők előnye a férfiakkal szemben megszűnik. Ennek a jelenségnek talán legfontosabb magyarázata, hogy az érrendszert regeneráló őssejt szám és funkciók (EPC) a termékeny nőknél magasabbak, mint hasonló korú férfiaknál. Az ösztrogén őssejt aktiváló hatása keresendő a jelenség mögött. A cukorbetegség és a jelentős túlsúly viszont megszünteti ezt az előnyt, hiszen ezek az őssejt szám és minőség jelentős csökkenéséhez vezetnek.

A nők előnye a szív és érrendszer betegségei vonatkozásában relatív: tízszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy nő szívbetegségben hal meg, mint annak, hogy emlőrákban. Azonban a nők ezt a rizikót nem érzékelik, valószínűleg az emlőrák előfordulásától sokkal jobban tartanak.

A cukorbetegség nem csak az őssejt számot (48%-al) és minőséget csökkenti, hanem képes az őssejtek egy részét a szervezet ellen fordítani. Ebben az esetben az őssejtek nem regenerálnak, hanem kárt okoznak. A retina károsodása és a vakság cukorbetegség esetén arra vezethető vissza, hogy túlzott és abnormális érrendszer alakul ki a retinában. Az őssejteket a cukorbetegség károsítja és az abnormális őssejtek ahelyett, hogy a károkat megfelelően kijavítanák súlyos, akár vaksághoz vezető károsodásokat okoznak.

Emellett a magas cukorszint krónikus gyulladáshoz vezet, az őssejtek tulajdonságai megváltoznak, gyulladáskeltőkké válnak és a szervezet ellen fordulnak, nem javítanak, hanem rombolnak, beépülnek az érfalba és további gyulladást keltenek.

A fentiek érzékeltetik, hogy az egészséges őssejt működés helyreállítása elsődleges fontosságú. Nem csak hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, hanem a már megbetegedett embereknél is elősegítik a gyógyulást.

Az érrendszer őssejtjeinek (EPC) számából következtetni lehet az szív és érrendszer betegségeiben történő elhalálozás valószínűségére. Ezeknek az őssejteknek a csökkenése előrejelzi az atheroszklerózis kialakulását. Stroke esetén a magas őssejt (EPC) szám előrejelzi, hogy kisebb maradandó neurológiai károkra lehet számítani. Alacsony őssejt szám esetén a szívinfarktus és stroke rizikója négyszeresére növekszik.

Mivel a szervezet őssejtjei képesek érrendszerünk hibáit kijavítani elsődleges fontosságú azok minőségének javítása és mennyiségének fokozása. Számos gyógygomba, gyógynövény és flavonoid (pl. apigenin) kivonat alkalmas őssejtjeink minőségének javítására és a szív és érrendszer rizikófaktorainak csökkentésére, valamint a fogyást elősegítő étrend és életmód hatékonyságának növelésére, különösen a zsigeri zsírok csökkentésére.

<< Vissza a cikk első részéhez